Pianiste Lineke Lever is een veelgevraagd kamermuziekspeelster. Zij studeerde cum laude af bij pianist David Kuyken. Daarna deed Lineke nog een specialisatie Liedbegeleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar ze les kreeg van o.a. Anne-Sofie von Otter, Julius Drake en Christianne Stotijn.
Lineke volgde masterclasses bij Jan Wijn, Ton Hartsuiker, Martyn van den Hoek, István Párkányi en het Pianoduo Tal & Groethuijsen. Op jonge leeftijd maakte Lineke al haar radiodebuut in het programma ‘Viertakt’ van de Avro en werkte ze mee aan een CD met Nocturnes van Chopin, uitgebracht bij Excellent Recordings. Daarnaast bracht zij recent voor de labels TRPTK en Et’cetera kamermuziek-CD’s uit met collega’s. Alle CD’s zijn (inter)nationaal lovend ontvangen. In november 2022 verscheen haar nieuwste CD met pianomuziek van Reynaldo Hahn, uitgekomen bij de eerste Nederlandse vertaling van ‘Lusten en Dagen’ van Marcel Proust.

Lineke vormt een aantal vaste kamermuziek-ensembles, waaronder een cello-piano duo met celliste Oihana Aristizabal Puga, het Trio Levani met sopraan Tamar Niamut & tenor Jeroen de Vaal en het Arte Duo met klassiek saxofoniste Aubrey Snell. Met deze ensembles geeft zij concerten in binnen- en buitenland, voor Opera Zuid, heeft ze diverse CD’s opgenomen en is ze regelmatig te gast op o.a. radio 4.
Daarnaast werkt Lineke veelvuldig met andere musici, gezelschappen, koren, orkesten en dirigenten als Micha Hamel en Wouter Padberg.
Lineke is daarnaast dirigente van Mannenkoor ‘Deo Datus’ uit IJsselstein.

Naast haar opleiding piano aan het Utrechts Conservatorium voltooide Lineke de studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Zij studeerde af met een onderzoek naar de samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse componisten en dichters.
Meer info: www.linekelever.nl

(Foto Theo ter Horst)